Orzeczenia Sądu Okręgowego w Bydgoszczy
Wyroki, postanowienia i uchwały Sądu Okręgowego w Bydgoszczy z podziałem na dziedziny prawa.
Dziedziny prawa
Orzeczenia o wysokiej wartości precedensowej
- VI UA 40/26Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy zmienił wyrok sądu I instancji, oddalając odwołanie F.R. od decyzji ZUS odmawiającej prawa do zasiłku chorobowego, uznając, że ubezpieczony dwukrotnie wykorzystał zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego przeznaczeniem.
- VI U 892/24Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy uwzględnił okres zatrudnienia ubezpieczonego od 1992 do 1998 roku jako okres składkowy przy ustalaniu wysokości emerytury, mimo braku zgłoszenia przez pracodawcę.
- VI U 1490/25Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy zmienił decyzję ZUS, stwierdzając, że bank nie jest zobowiązany do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń, zasądzając jednocześnie koszty zastępstwa procesowego na rzecz banku.
- VI U 2156/25Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy oddalił odwołanie B.M. od decyzji Dyrektora WBE, uznając, że przychody z zatrudnienia jako Międzynarodowy Pracownik (...) podlegają zmniejszeniu emerytury wojskowej zgodnie z art. 40 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy.
- VI Pa 20/26Prawo pracyWysoka
Sąd Okręgowy w Bydgoszczy oddalił apelację pozwanego Skarbu Państwa – Zakładu Karnego w M. i utrzymał w mocy wyrok Sądu Rejonowego zasądzający od pozwanego na rzecz powoda wyrównanie uposażenia.
- VI Ua 51/25Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy przyznał ubezpieczonej prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100% podstawy wymiaru, uznając, że wypadek przy pracy nie był spowodowany wyłącznie jej rażącym niedbalstwem.
- VI Pa 110/23Prawo pracyWysoka
Sąd Okręgowy zmienił wyrok sądu rejonowego, zasądzając odszkodowanie zamiast przywrócenia do pracy, uznając roszczenie o przywrócenie za sprzeczne z zasadami współżycia społecznego.
- VI Pa 130/25Prawo pracyWysoka
Sąd Okręgowy oddalił apelację pozwanego pracodawcy, utrzymując w mocy wyrok Sądu Rejonowego zasądzający odszkodowanie na rzecz pracownic zwolnionych z powodu "utraty zaufania", uznając przyczynę wypowiedzenia za niekonkretną i nieprawdziwą.
- VI Ua 21/26Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy oddalił apelację ZUS, potwierdzając, że ubezpieczona nie musi zwracać świadczenia rehabilitacyjnego, mimo późniejszego przyznania renty, ze względu na brak jej złej woli.
- VI UA 17/26Prawo pracyWysoka
Sąd Okręgowy oddalił apelację ZUS, potwierdzając prawo ubezpieczonego do zasiłku chorobowego z funduszu wypadkowego, mimo wypadku przy pracy, uznając brak rażącego niedbalstwa.
Najnowsze orzeczenia
- IV KA 647/26KarneŚrednia
Sąd Okręgowy utrzymał w mocy wyrok skazujący za niealimentację, uznając apelację obrońcy za bezzasadną i oddalając wnioski o uniewinnienie, zmianę kwalifikacji prawnej lub złagodzenie kary.
- VI UA 40/26Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy zmienił wyrok sądu I instancji, oddalając odwołanie F.R. od decyzji ZUS odmawiającej prawa do zasiłku chorobowego, uznając, że ubezpieczony dwukrotnie wykorzystał zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego przeznaczeniem.
- IV Ka 502/26KarneNiska
Sąd Okręgowy utrzymał w mocy zaskarżony wyrok, zasądził koszty pomocy prawnej z urzędu i zwolnił oskarżonego od kosztów sądowych za postępowanie odwoławcze.
- VI U 892/24Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy uwzględnił okres zatrudnienia ubezpieczonego od 1992 do 1998 roku jako okres składkowy przy ustalaniu wysokości emerytury, mimo braku zgłoszenia przez pracodawcę.
- VI U 1490/25Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy zmienił decyzję ZUS, stwierdzając, że bank nie jest zobowiązany do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń, zasądzając jednocześnie koszty zastępstwa procesowego na rzecz banku.
- VI U 1955/24Ubezpieczenia społeczneŚrednia
Sąd Okręgowy przyznał ubezpieczonej prawo do renty z tytułu częściowej i całkowitej niezdolności do pracy, zmieniając decyzję ZUS odmawiającą tego świadczenia.
- VI U 2156/25Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy oddalił odwołanie B.M. od decyzji Dyrektora WBE, uznając, że przychody z zatrudnienia jako Międzynarodowy Pracownik (...) podlegają zmniejszeniu emerytury wojskowej zgodnie z art. 40 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy.
- IV Ka 363/26KarneNiska
Sąd Okręgowy utrzymał w mocy wyrok Sądu Rejonowego skazujący oskarżonego za naruszenie miru domowego, uznając apelację obrońcy za niezasadną.
- VI Ua 64/25Ubezpieczenia społeczneŚrednia
Sąd Okręgowy oddalił apelację ubezpieczonej, potwierdzając, że nawet po uwzględnieniu zagranicznych okresów ubezpieczenia, łączny staż nie osiągnął wymaganego 10-letniego progu do zasiłku chorobowego.
- VI U 327/26Prawo pracyNiska
Sąd Okręgowy oddalił odwołanie od decyzji ZUS odmawiającej prawa do świadczenia przedemerytalnego, uznając, że rozwiązanie umowy o pracę z powodu upływu czasu nie spełnia wymogu rozwiązania z przyczyn dotyczących pracodawcy.
- VI Pa 20/26Prawo pracyWysoka
Sąd Okręgowy w Bydgoszczy oddalił apelację pozwanego Skarbu Państwa – Zakładu Karnego w M. i utrzymał w mocy wyrok Sądu Rejonowego zasądzający od pozwanego na rzecz powoda wyrównanie uposażenia.
- IV Ka 42/26KarneNiska
Sąd Okręgowy utrzymał w mocy wyrok skazujący za groźby karalne, uznając apelację obrońcy za bezzasadną.
- IV Ka 330/26KarneNiska
Sąd Okręgowy utrzymał w mocy wyrok skazujący za kradzież z włamaniem, oddalając apelacje obrońców oskarżonych.
- VI U 2073/24Ubezpieczenia społeczneŚrednia
Sąd Okręgowy przyznał ubezpieczonemu prawo do rekompensaty z tytułu pracy w szczególnych warunkach, uznając, że jego staż pracy w tych warunkach przekracza wymagane 15 lat.
- VI U 2061/25Ubezpieczenia społeczneŚrednia
Sąd Okręgowy przyznał ubezpieczonemu prawo do rekompensaty, uznając, że udowodnił on wymaganą ilość lat pracy w szczególnych warunkach.
- VI U 441/22Ubezpieczenia społeczneŚrednia
Sąd Okręgowy przyznał ubezpieczonemu prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, zmieniając decyzję ZUS.
- VI U 441/22Ubezpieczenia społeczneŚrednia
Sąd Okręgowy przyznał M. X. rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, zmieniając decyzję ZUS, i stwierdził brak odpowiedzialności organu rentowego za opóźnienie w ustaleniu ostatniej okoliczności.
- VI Ua 51/25Ubezpieczenia społeczneWysoka
Sąd Okręgowy przyznał ubezpieczonej prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100% podstawy wymiaru, uznając, że wypadek przy pracy nie był spowodowany wyłącznie jej rażącym niedbalstwem.
- IV Ka 937/25KarneŚrednia
Sąd Okręgowy uchylił wyrok Sądu Rejonowego w części uniewinniającej i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania, uznając, że ocena dowodów w zakresie wykroczenia z art. 90 § 2 kw była wadliwa.
- VI U 1822/25Ubezpieczenia społeczneNiska
Sąd Okręgowy przyznał ubezpieczonemu prawo do rekompensaty, uznając, że udowodnił on wymagany 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach.